Stuff

2011-05-23

Veckans djur fakta

Jaktfalk
Jaktfalken är världens största falk med sitt vingspann på upp till 135 cm. Honor väger mellan1 570 och 2 000 gram och hanar väger mellan 
1 075 och 1 300 gram. Den stora skillnaden mellan könen är vanlig hos rovfåglar som lever av fåglar.

Jaktfalken är helt beroende av karga miljöer
Arten är helt beroende av den arktiska miljön och lever inte längre söderut än 55 grader nordlig bredd (i Labrador, Kanada). Den lever på den arktiska tundran, i arktiska bergsområden och i lövskogsbältet strax nedanför tundran eller kalfjället. Den totala populationen i världen uppskattas till mellan 10 000 och 17 000 par.

Falkar bygger aldrig egna bon
Jaktfalken är beroende av risbon som andra fåglar byggt. De övertar oftast bon från korpar, men ibland också bon från fjällvråk och kungsörn. 
I Norrbotten börjar jaktfalken häcka i februari-mars. Hanen matar honan inför äggläggningen, som sker någon gång i månadsskiftet mars-april fram till slutet av april. Efter 35 dagars ruvning kläcks äggen. Runt midsommar är ungarna färdiga att ta sina första flygturer.

Jaktfalken minskar i antal
Jaktfalken är sällsynt i Sverige och är uppsatt på ArtDatabankens lista över hotade arter. Mycket tyder på att arten minskat i utbredning och antal sedan 1980-talet. I ett gränsområde mellan Sverige, Norge och Finland kan jaktfalken ha minskat med 78 % under de senaste 100 åren. 
I Sverige förekommer den bara i fjällregionen. 
Jaktfalken befinner sig i toppen av näringskedjan i fjällvärlden och lever till 80-90 % på ripor. Beroendet av ripa är störst under vintern när andra djur är svåra att finna. Resten av dieten består främst av smågnagare och vadarfåglar. 
Antalet jaktfalkar i Sverige uppskattas till  80-135 häckande par (Ullman 2008).
1993 släpptes småviltsjakten fri. Om för många ripor skjuts finns risk för att jaktfalkarna påverkas negativt och minskar i antal i takt med att mängden föda minskar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar