Stuff

2011-05-02

Veckans djur fakta

DELFINEN




Familj: Delphinidae
Kroppslängd: från 140 cm hos Hectors delfin till 9 m hos späckhuggare
Vikt: från 40 kg hos Hectors delfin till 4,5 ton hos späckhuggare
Livslängd: 30-45 år hos öresvin, upp till 80 år hos späckhuggare
Finns: i de flesta hav, oftast i kustvatten men vissa arter även i öppen sjö.

Delfinerna tillhör ordningen valar (Cetacea), underordningen tandvalar (Odontoceti) och familjen Delphinidae. Denna familj består av 17 släkten med totalt 31 arter. Till delfinerna hör även späckhuggare och grindvalar.

Anpassade till ett liv i havet
Delfiner är helt anpassade till ett liv i havet. De är släta och strömlinjeformade för att vattenmotståndet ska vara minimalt. Delfinerna som grupp utvecklades för ungefär tio miljoner år sedan. Bakbenen är tillbakabildade och syns bara som små rester på skelettet. Frambenen har blivit till fenor. Delfinernas viktigaste rörelseorgan är stjärtfenan som är helt uppbyggd av brosk och muskler.
Delfinernas andning är helt viljestyrd och de öppnar blåshålet bara när de når vattenytan. Delfiner klarar sig inte på land någon längre tid, även om de andas luft precis som vi. Utan vattnets stöd sjunker deras kropp ihop och de får svårt att andas. Därför är det viktigt att man stöttar delfiner på rätt sätt när man transporterar dem eller om man hittar strandade individer. Dessutom torkar deras hud snabbt ut i luften.

Hur lever delfiner?
De allra flesta delfinarter lever i haven, ofta längs kusterna. Men det finns även delphinider som lever i sötvatten, till exempel boto i Amazonfloden och beiji i Yangtzefloden. Floddelfinerna i familjen Platanistidae lever också de i sötvatten.
Öresvin (kallas även flasknosdelfiner) som man ofta ser på delfinarier, kan bli 30-45 år gamla. De blir inte könsmogna förrän vid 10-12 års ålder och honan kan få som mest
åtta kalvar under sin levnadstid. Dräktighetstiden är 12-13 månader och kalvarna föds på sommaren. Ungen diar sin mamma under ett och ett halvt till två år innan den börjar äta fisk. Flasknosdelfiner liksom de flesta andra delfiner äter olika sorters fisk, bläckfisk och kräftdjur som de fångar på bottnen eller i de fria vattenmassorna, oftast på mindre än hundra meters djup.
Delfiner har många små och spetsiga tänder, men de tuggar inte sitt byte utan sväljer fisken hel. Tänderna används bara för att fånga och hålla fast fisken till den sväljs.

Kommunikation
Delfiner kommunicerar med visslingar och klickljud. Ljuden bildas i luftstrupen och riktas och fokuseras när de går genom pannknölen, melonen. Detta är speciellt viktigt för de klickande ljud som används för ekolokalisering. Ljudet sänds ut i en "stråle" genom melonen och studsar på föremål i vattnet framför delfinen, som på så vis kan bestämma riktning och avstånd till föremålet. Flasknosdelfiner har personliga "signaturvisslingar" som skiljer sig från individ till individ. På så vis kan de lätt identifiera varandra.

Hot mot delfiner
Tonfisk simmar ofta under stim av delfiner eller andra valar, sannolikt för att de är ute efter samma föda. Delfinerna simmar längs ytan medan tonfisken rör sig djupare ned i vattnet, och det lättaste sättet för fiskare att hitta tonfisk är därför att aktivt leta efter delfiner. Man omringar sedan delfinstimmen med jättestora nät och hoppas att tonfisken finns under delfinerna. När näten dras åt fastnar delfinerna i nätet och drunknar.

5 kommentarer:

  1. jag tycker att det var bra =)

    SvaraRadera
  2. Marcus Andersson2011-12-11 14:37

    Håller med Juliete men du kunde ha haft lite mer fakta på hot mot delfiner.

    SvaraRadera
  3. Danny Olsson2011-12-11 14:45

    Jag tycker att du hade lite för mycket fakta men annars var det bra.

    SvaraRadera
  4. Sofia Olsson2011-12-11 14:48

    Håller med min pojkvän du hade lite för mycket fakta men annars var det jättebra ;D

    SvaraRadera
  5. Molly Sandén2011-12-11 14:50

    Tycker det var jättebra du borde fortsätta vad du gör.

    SvaraRadera