Stuff

2011-05-26

Sillgrissla!

Redan 1912 ringmärktes de första sillgrisslorna på Stora Karlsö och WWFs projekt på ön sedan år 1997 har medverkat till att närmare 60 000 ungar idag är märkta i Sverige

Stora Karlsö är den viktigaste häckningsplatsen för en rad havsfågelarter i Östersjön. Förutom sillgrissla och tordmule har östersjöns silltrut sin viktigaste häckningsplats här. Den har minskat kraftigt sedan 1960-talet och är klassad som nära hotad på den svenska rödlistan över hotade arter.

Även gråtruten har börjat minska i Östersjön. Arten har dessutom varit utsatt för den så kallade fågeldöden som efter forskning visat sig bero på brist på tiamin. Grundläggande ekologiska studier av de här arterna har därför påbörjats inom projektet.

Jämlikt föräldraskap
På Stora Karlsö finns Östersjöns största koloni med sillgrisslor. Drygt 9 000 par häckar här.
I månadsskiftet april-maj lägger honan sitt enda ägg direkt på berget. Det kan verka chansartat på en smal klipphylla 40 meter ovan marken, men äggets form med ena änden mycket spetsigare än den andra gör att det rullar runt sin egen axel när det får en knuff. Fast ett och annat ägg störtar förvisso ändå ned i avgrunden, inte minst när det hettar till grannar emellan.

Drunknar i fisknät
Våren 2000 presenterades en omfattande rapport om sillgrisslorna i Östersjön.
Studien som delvis finansierades av WWF baseras på 2500 återfynd av de totalt 43 000 sillgrisslor som ringmärktes på Stora Karlsö under åren 1912-1998. Analysen visar att bifångst i fisket är det enskilt största hotet mot sillgrisslorna. Hälften av de ringmärkta fåglarna hade hittats i fiskeredskap, främst i drivnät från det kommersiella laxfisket.
Av rapporten framgår dessutom att dödligheten hos Östersjöns sillgrisslor har ökat. Överlevnaden för vuxna fåglar var tidigare ca 90 procent men har under 1990-talet sjunkit till knappt 80 procent. Detta beror knappast på sämre tillgång på föda, tvärtom har mängden skarpsill i Östersjön ökat under samma period. Skälet till den observerade minskningen skulle kunna vara att fler grisslor drunknar i fiskeredskap, senare studier har dock visat på högre överlevnad och laxdrivgarnsfiske är förbjudet i Östersjön sedan 2008 vilket troligen kommer minska dödligheten ytterligare.

Visste du ...

  • att det finns ca 45 000 sillgrisslor i Östersjön. Av dessa är 30 000 vuxna fåglar som häckar, dessutom finns ytterligare ca 15 000 ungfåglar.
  • att en sillgrissla kan bli 30 år gammal. Den häckar för första gången när den är ca 5 år. 
  • att sillgrisslor äter fisk, i Östersjön främst skarpsill och strömming.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar