Stuff

2011-05-02

Jaguar!

Jaguaren (Panthera onca) är det tredje största kattdjuret i världen, hanarna kan bli upp till två meter långa och väga 160 kg, medan honorna är lite mindre. Förr fanns arten över hela den amerikanska kontinenten, dess tidiga släktingar vandrade troligtvis över Berings sund till norra Amerika, men numera finns jaguaren bara i regnskogarna i Brasilien, Venezuela, Peru, Argentina, Bolivia och Costa Rica. Jaguaren är klassad som hotad på IUCN´s lista över hotade arter i världen - det finns cirka 15 000 individer kvar.

Artfakta
Detta ståtliga kattdjur är gulbrun med svarta oregelbundna fläckar som påminner om blommor i formen och liknar arten leopard som finns i Afrika och Asien.  Fläckarna hos jaguaren är dock större än leopardens, och hos båda arterna förekommer melanism med helt svarta individer.

Namnet jaguar kommer från ett indianskt ord som betyder ”den som dödar med ett språng”, för den har ovanligt starka käkar, ett par stora huggtänder samt starka framtassar som de använder till att slå sitt byte med. Jaguaren biter sitt byte över skallen mellan öronen, till skillnad mot till exempel lejon och tigrar som hänger sig fast vid bytets hals eller nacke. Eftersom jaguarer både klättrar i träd och är goda simmare fångar de en mängd olika sorters byten, även armadillos och sköldpaddor som de med hjälp av sina starka käkar klarar att bita igenom skalen på.

Jaguaren är ensamlevande och försvarar ett revir på upp till 150 kvadratkilometer och umgås bara med andra individer under parningstiden i augusti och september. Honan föder två-fyra ungar och medellivslängden ligger på 11 år. Jaguaren är den enda av de stora kattdjuren som inte ryter.

Hoten mot jaguaren
Arten har två naturliga fiender, anakondan och människan. Trots att den är en god simmare är den chanslös mot anakondan.

Jaguaren hotas av människans framfart på flera sätt. På 1960- och 70-talen dödades mer än 18 000 individer för skinnets skull. Idag är förstås sådan jakt förbjuden, men illegal jakt förekommer tyvärr fortfarande. Avverkningen av regnskogen där jaguaren lever är det största hotet mot arten idag. Skogen avverkas för virkets skull och för att bereda plats för odlingar eller annan mark.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar