Stuff

2011-05-02

Okapi-ett skogsliknande giraffdjur!

Okapia johnstoni är ett partåigt hovdjur i familjen giraffdjur. Idag består giraffdjuren bara av två arter, giraffen och okapin. Okapin är ett av de senast upptäckta, stora däggdjuren. Ett av de senast upptäckta däggdjuren
Upptäcktsresanden Henry Stanley färdades genom Ituri skogen i Kongo på 1890-talet och beskrev okapin
för första gången i sin bok ”In Darkest Africa”. Ryktet spred sig om detta hästliknande djur och år 1901
begav sig Sir Harry H. Johnston, som även var författare inom den brittiska, koloniala administrationen,
ut i regnskogarna i Kongo-Kinshasa. xperter kunde då sluta sig till att det nya däggdjuret inte var en häst, utan en skogslevande giraff.




Finns bara på ett ställe i världen
Okapin finns bara på ett ställe i världen - i regnskogen i Ituri i den Demokratiska Republiken Kongo. Där lever den på höga altituder, över 1000 m, och besöker ofta flodbäddarna i regnskogen. Den påminner om en häst, men har större öron och är svart- och vitrandig som en zebra på frambenen och bakdelen av kroppen. Huvudet och halsen är vit-gråaktig. Resten av kroppen är brun- eller vinrödfärgad med en sammetsliknande päls. Detta utseende tror man har utvecklats som kamouflage i den täta vegetationen. Honorna är lite större än hanarna och är i snitt 1,5 m höga och 2,5 m långa. De väger mellan 200-250 kg. Okapin har en lång, svart tunga som är anpassad till dess föda som består av knoppar, blad och skott från ett hundratal olika träd och buskar av vilka många är giftiga för människan. Okapin äter också en svavelrik lera som finns invid flodstränderna i skogen.
                                                   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar