Stuff

2011-05-01

Brunbjörn i Sverige!

Brunbjörnen har en stor, massiv kropp med grova och starka ben. Manken är hög och ger en sluttande rygglinje. Pälsen är mer eller mindre långhårig, färgen varierar från ljust grågul till nästan svart. Björnungar har ofta en tydlig ljus halskrage. Björnar är hälgångare, vilket betyder att de går på hela foten. Erfarenhet visar att vår skandinaviska björn är en fridsam allätare. Bär, myror, gräs och örter är sådant som  förutom kött står på matsedlen. Faktum är att nära hälften av energiintaget kommer från bär. Men några olyckor har skett de senaste åren där människor har skadats. 

Brunbjörnen är ett allätande skogsdjur
På våren gräver björnen fram myror, rötter och spirande gräs och örter. Om sommaren äter den gröna växtdelar av olika slag. Eftersommar och höst är blåbär och andra bär den viktigaste födan. Under våren, när snöförhållandena gynnar björnens jakt, händer det att den dödar stora däggdjur som älg och ren. Det sker även under försommaren när älgkalvarna är små. Kadaver (döda djur) står också på menyn. 

Björnen sover...
På hösten går björnen i ide. Det sker vid lite olika tidpunkt i olika delar av landet, beroende på när vintern kommer. Längst upp i norr går björnarna och lägger sig i månadsskiftet september-oktober, längre söderut i oktober-november. Idet görs i ordning i en utgrävd myrstack, under en stor sten i en bergskreva eller en grävd jordhåla. När det blivit vår, efter fem till sju månader, kommer björnen ut. Björnen äter och dricker ingenting under tiden i idet; den lever på fettreserver som den byggt upp under hösten. Den sover tungt, hjärtat slår saktare än normalt och kroppstemperaturen sjunker några grader. Matsmältningsapparaten fungerar inte och unrinproduktionen har helt upphört. En viktig orsak till att björnen sover bort vintern är bristen på mat, eftersom den mest äter växter.

Ungarna föds på vintern
Mitt i smällkalla vintern föds björnungarna i idet. Där inne är det varmt och ombonat, och de små nakna ungarna behöver inte frysa. En nyfödd björnunge väger bara några hekto och är lika liten som en ekorre! Oftast får björnhonan två till tre ungar. De ligger och diar sin mamma, och lämnar inte idet förrän i april/maj. Ungarna lämnar sin mamma efter ett till två år. När de är 3-4 år blir de könsmogna.

Björnen har funnits över hela Sverige
Vi har haft björn i hela Sverige, förutom på Gotland. Historien berättar inte när björnarna försvann från södra Sverige men i mitten på 1800-talet fanns cirka 1 700 björnar och utbredningsgränsen gick söder om Dalsland/Värmland/Västmanland/Uppland. Därefter minskade antalet björnar snabbt till följd av laglig jakt, uppmuntrad av staten med hjälp av skottpengar. I slutet av 1800-talet fanns bara ett fåtal björnar kvar. Därefter fredades de i allt större omfattning och 1927 fredades de helt. I och med det började antalet björnar öka igen till dagens nivå på 2 500-3 000 djur. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar