Stuff

2011-05-25

Handel med vilda djur och växter - arter inom traditionell medicin

Noshörning
Malda noshörningshorn används för att bekämpa allt i från feber till kramper, näsblod och slaganfall. Idag ifrågasätts den medicinska användningen av noshörningshorn, man har konstaterat att det har viss dämpande effekt vid feber men endast vid mycket stora doser.

Tiger
Tigern finns i 14 länder - Bangladesh, Bhutan, Burma, Kambodja, Kina, Indien, Indonesien, Laos, Malaysia, Nepal, Nordkorea, Ryssland, Thailand och Vietnam. Tigern är en överlevare som har klarat sig genom en hög anpassningsförmåga. Men nu verkar gränsen vara nådd och situationen är besvärlig för flera tigerraser. I den asiatiska naturmedicinen används tigerns ben som ingrediens.

Vild ginseng
I Sverige används ingen vild ginseng, utan endast odlad. Roten är mycket eftertraktad och en del odlare sover beväpnade på fälten för att bevaka plantorna. Ginseng anses vara bra för lungor och mage och stärker mjälte och hjärta.

Snöleopard
Snöleoparden - de höga bergens härskare - lever farligt. Tjuvjägare hotar dess existens. Dess ben mals ner och används som ingrediens vid tillverkning av naturmedicin.

Orkidé
Flera arter av orkidén löper stor risk att utrotas om inte den olagliga handeln upphör. Orkidéer används i den asiatiska naturmedicinen, men den kan ersättas med andra ingredienser. Handeln är idag till stora delar outredd och mer medel till forskning och undersökningar krävs.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar