Stuff

2011-05-20

Kris för gorillor och schimpanser!

Primater hotas 
Inom biologin räknar man att det finns fem storprimater, de så kallade människoaporna; gorilla, schimpans, bonobo, orangutang och människa. Yngsta arten, den ca 200 000 år gamla människan kan snart komma att bli ensam kvar.
Alla de andra befinner sig i akuta nödlägen, nästan alltid orsakad av människans framfart.
Samtliga storprimater utom människan är också knuta till tropiska skogar. Ett val som är olyckligt eftersom det är en naturtyp som är på snabb reträtt vilket visar sig i snabbt minskande antal individer av människoapor.

Smittsamma sjukdomar hotar gorilla och schimpans
Ny forskning visar dessutom att de redan hårt tillbakapressade arterna gorilla och schimpans i Afrikas regnskogar hotas av smittsamma sjukdomar. En ökad rörlighet av människor i skogarna underlättar spridning av fruktade sjukdomar som Ebolaviruset, vilket regelbundet drabbar oss lika väl som både schimpans och gorilla . Det visar på den nära släktskap som finns emellan oss och människoaporna.
I flera reservat i Västafrika har populationerna av båda arterna kraschat efter det att en epidemi dragit fram. Biologer har kartlagt sambanden mellan Ebola- utbrott hos människor och hur det sprider sig till människoaporna i skogarna runt omkring. Man har funnit att Ebola skördar så mycket som 95.8% av individerna av människoapor i en region i gränsområdet mellan Gabon och Kongo. Det skrämmande är ett spridningsmönster där döden sveper fram genom skogen med en hastighet som tycks följa virusets livscykel på 12 dagar.

Bergsgorilla är inte drabbad av Ebola
Det östliga utbredningsområdet av gorilla där vi har bergsgorilla med en populationsstorlek på 700 individer och Grauers gorilla som man uppskattar har kraschat från ca 18 000 djur till idag kanske så få som 3 000. Dessa individer har ännu inte drabbats av Ebola utan den snabba minskningen av Grauers gorilla beror på ”bushmeat” jakt. De stora primaterna hotas om Ebola med människan hjälp även kommer in i dessa arters utbredningsområde. Landskapet i östra Afrika utefter Albertine rift räknas till de mest tätbefolkade regionerna i Afrika.
Att 5000 gorillor dog av det fruktade viruset i Lossi reservatet inom loppet på ett drygt år är en tydlig signal om hur pass sårbara våra närmaste släktingar är.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar