Stuff

2011-05-03

Hajar!



Hajar har ett oförtjänt rykte om att vara hänsynslösa rovdjur som attackerar människor. I själva verket är det mycket troligare att en haj blir dödad av en människa än tvärtom. Endast fyra av världens 400 hajarter har varit inblandade i attacker mot människor. Varje år dödas över 100 miljoner hajar i hajfensfiske. Detta anser WWF är helt oacceptabelt.

Hajfensfiske
Antalet hajar längs svenska kusten har sjunkit dramatiskt sedan det industriella fisket tog fart i mitten på 1900-talet, och situationen ser likadan ut i resten av världen. Trots detta sker fortfarande ett intensivt och många gånger brutalt fiske efter haj och dess fenor.
När hajen fångats skärs fenorna av och kroppen kastas tillbaka överbord. I Europa fiskas hajar som matfisk, för köttets skull, främst av fiskare från Storbritannien, Spanien och Portugal. Hajkött används bl a i maträtterna "Caldeirada" och  "Schillerlocken", den senare oftast tillagad av pigghaj. Hajkött serveras på restauranger i hela Europa. I Storbritannien kan man tyvärr finna haj på traditionella "fish-and-chips"-restauranger.


Fakta om hajar
Hajar räknas till broskfiskar, Chondrichthyes, vilket innebär att skelettet är gjort av brosk. Till skillnad från benfiskar, Osteichthyes, föder de flesta hajar levande ungar. Med så många hajarter som över 400 varierar levnadsvanor, föda och storlek mellan de olika arterna. Vissa hajarter trivs bäst långt ner i mörkret på flera hundra meters djup, medan andra håller sig till korallreven eller simmar ute i det öppna havet. En del arter är allätare och lever av fiskar, kräftdjur, sköldpaddor eller marina däggdjur som sälar. Andra äter plankton och får i sig föda genom att filtrera vatten när de simmar.
Bild ritad av Egoina!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar