Stuff

2011-05-30

Veckans katt

Zlatan

Zlatan är så cool att han gör skäl för sitt namn - en kille i sina bästa år. Han har äntligen funnit kärleken i lilla vackra Sienna och nära vännen Josef. Sienna har haft en god effekt på dem båda, då hon är helt tam, och de lär sig av henne.

Zlatan är lugn i sin personlighet och tar det mesta med ro. Han låter oss komma nära - men inte klappa. Enligt oss är Zlatan en tam katt - det är bara det att han ännu inte har förstått det själv! Det finns varken rädsla eller agg i hans blick, utan snarare är det förvåning som speglas där. När vi ska klappa honom, hoppar/lutar han sig oftast snabbt åt sidan med ett uttryck som verkar säga: Vad händer? Vad gör du? Vad vill du? Kan jag ligga kvar? Eller vill du att jag flyttar på mig? Det är nog snarare brist på erfarenhet än rädsla som gör att han inte låter oss komma helt nära.

Upphittad vid ett hus i Svinninge där han och han syster levde som hemlösa. Han är född ca 2006.

 Zlatan kan du träffa på katthemmet i Vaxholm.


Vill du veta Zlatans faddrar?
http://www.djurhjalpen.nu/faddrar/zlatan.gif

Vill du ta kontakt med katthemmet i Vaxholm och adoptera Zlatan?
http://www.djurhjalpen.nu/form_intresse.htm

Om du är intresserad av andra katter och inte kan vänta till nästa måndag om 'Veckans katt' så gå in på:
http://www.djurhjalpen.nu/

Veckans djur fakta

Detta kommer att bli en ganska kort text om HUMLOR!

Lär om svenska humlearter!
I Sverige har vi inte mindre än 40 olika humlearter. Vid en snabb anblick kan humlor se lika ut, men tittar man närmare kan man se att de skiljer sig väsentligt, både vad gäller utseende och val av mat och boplats.
 
Humlor är våra bästa pollinerare
  • De besöker alla typer av blommor - dock inte de långpipiga.
  • De flyger även vid kyligt väder, till och med i lätt regn.
  • De pollinerar strängt taget varenda blomma de besöker.
  • Det är många humlor i varje bo.

Humlesidan är ett informationsmaterial om humlor anpassat för Internet. Det kan användas i skolundervisningen i biologi eller av allmänt naturintresserade. Materialet har tagits fram inom Svenska vildbiprojektet på ArtDatabanken vid Sveriges lantbruksuniversitet och SLU.


Dålig uppdatering - vi vet!

Sorry för en dålig uppdatering!
''Veckans djur fakta'' och ''Veckans katt'' kommer upp snart!

//ElSoNi

2011-05-27

Fantastiska läsare!

Eftersom vi har så otroligt många fantastiska läsare så vill vi också att om ni vill kan ta en titt på våra egna bloggar!


//Hälsningar ElSoNi

Tigrarna i Indien!



Tigern är symbolen för kraft och styrka. Idag visar de senaste beräkningarna att det bara finns 1400 individer
kvar i det vilda i Indien. En tiger dör varje dag. Det här är inte en berättelse om hur vi förlorade. Vi förväntar oss fler tigrar inom fem – sex år, säger Sujoy Banerjee. Nästan hälften av Indiens tigrar finns i skyddade områden där WWF arbetar; Terai Arc området på båda sidor gränsen mellan Indien och Nepal är ett av de viktigaste. De allra flesta är beroende av att använda skogarna; för att hämta brännved eller låta boskapen beta. Det leder till matbrist för skogens vilda djur –  som hjortar och elefanter – som istället söker sig till odlingarna och överflödet av smakliga grödor. I deras spår följer tigrarna, som dödar boskap och i värsta fall människor.
Konflikterna ökar.

- Det finns inget annat sätt att skydda tigern än att
samarbeta med lokalbefolkningen, säger Sujoy Banerjee.

Vårat namn

Det finns många som undrar hur man uttalar vårat namn, de undrar också varför vi blandat stora och små bokstäver i namnet.

Jo, vårt namn som vi hittat på är ju 'ElSoNi', många tror att det är ett stort 'i' efter 'E' men det är ett litet 'L' !
Eftersom vi är 3 tjejer som har bildat denna gruppen och skapat bloggen har vi blandat stora och små bokstäver i namnet. Vi i gruppen heter Ellinor, Sofie och Nikita. 'El' som i början i 'ElSoNi' står för Ellinors namn. 'So' står för Sofie och 'Ni' i slutet står för Nikitas namn.

När man uttalar 'ElSoNi' är det inte lång vokal i början, utom kort - precis som om man uttalade det med 2 l men stavas ändå med 1. 'So' uttalar man inte som 'Så' vilka vissa gör. 'Ni' på slutet är inte heller lång vokal, kort annars.

Så nu vet ni hur vårt namn blev till, hur det uttalas och VARFÖR det heter just så!

2011-05-26

Sillgrissla!

Redan 1912 ringmärktes de första sillgrisslorna på Stora Karlsö och WWFs projekt på ön sedan år 1997 har medverkat till att närmare 60 000 ungar idag är märkta i Sverige

Stora Karlsö är den viktigaste häckningsplatsen för en rad havsfågelarter i Östersjön. Förutom sillgrissla och tordmule har östersjöns silltrut sin viktigaste häckningsplats här. Den har minskat kraftigt sedan 1960-talet och är klassad som nära hotad på den svenska rödlistan över hotade arter.

Även gråtruten har börjat minska i Östersjön. Arten har dessutom varit utsatt för den så kallade fågeldöden som efter forskning visat sig bero på brist på tiamin. Grundläggande ekologiska studier av de här arterna har därför påbörjats inom projektet.

Jämlikt föräldraskap
På Stora Karlsö finns Östersjöns största koloni med sillgrisslor. Drygt 9 000 par häckar här.
I månadsskiftet april-maj lägger honan sitt enda ägg direkt på berget. Det kan verka chansartat på en smal klipphylla 40 meter ovan marken, men äggets form med ena änden mycket spetsigare än den andra gör att det rullar runt sin egen axel när det får en knuff. Fast ett och annat ägg störtar förvisso ändå ned i avgrunden, inte minst när det hettar till grannar emellan.

Drunknar i fisknät
Våren 2000 presenterades en omfattande rapport om sillgrisslorna i Östersjön.
Studien som delvis finansierades av WWF baseras på 2500 återfynd av de totalt 43 000 sillgrisslor som ringmärktes på Stora Karlsö under åren 1912-1998. Analysen visar att bifångst i fisket är det enskilt största hotet mot sillgrisslorna. Hälften av de ringmärkta fåglarna hade hittats i fiskeredskap, främst i drivnät från det kommersiella laxfisket.
Av rapporten framgår dessutom att dödligheten hos Östersjöns sillgrisslor har ökat. Överlevnaden för vuxna fåglar var tidigare ca 90 procent men har under 1990-talet sjunkit till knappt 80 procent. Detta beror knappast på sämre tillgång på föda, tvärtom har mängden skarpsill i Östersjön ökat under samma period. Skälet till den observerade minskningen skulle kunna vara att fler grisslor drunknar i fiskeredskap, senare studier har dock visat på högre överlevnad och laxdrivgarnsfiske är förbjudet i Östersjön sedan 2008 vilket troligen kommer minska dödligheten ytterligare.

Visste du ...

  • att det finns ca 45 000 sillgrisslor i Östersjön. Av dessa är 30 000 vuxna fåglar som häckar, dessutom finns ytterligare ca 15 000 ungfåglar.
  • att en sillgrissla kan bli 30 år gammal. Den häckar för första gången när den är ca 5 år. 
  • att sillgrisslor äter fisk, i Östersjön främst skarpsill och strömming.

!

Ursäkta att vi inte bloggar så värst bra.
Vi är själv ganska upptagna på dagarna och bloggar knappt nästan på våra egna bloggar!
Vi ska försöka att blogga mera till alla er läsare!

//Hälsningar ElSoNi

2011-05-25

Handel med vilda djur och växter - arter inom traditionell medicin

Noshörning
Malda noshörningshorn används för att bekämpa allt i från feber till kramper, näsblod och slaganfall. Idag ifrågasätts den medicinska användningen av noshörningshorn, man har konstaterat att det har viss dämpande effekt vid feber men endast vid mycket stora doser.

Tiger
Tigern finns i 14 länder - Bangladesh, Bhutan, Burma, Kambodja, Kina, Indien, Indonesien, Laos, Malaysia, Nepal, Nordkorea, Ryssland, Thailand och Vietnam. Tigern är en överlevare som har klarat sig genom en hög anpassningsförmåga. Men nu verkar gränsen vara nådd och situationen är besvärlig för flera tigerraser. I den asiatiska naturmedicinen används tigerns ben som ingrediens.

Vild ginseng
I Sverige används ingen vild ginseng, utan endast odlad. Roten är mycket eftertraktad och en del odlare sover beväpnade på fälten för att bevaka plantorna. Ginseng anses vara bra för lungor och mage och stärker mjälte och hjärta.

Snöleopard
Snöleoparden - de höga bergens härskare - lever farligt. Tjuvjägare hotar dess existens. Dess ben mals ner och används som ingrediens vid tillverkning av naturmedicin.

Orkidé
Flera arter av orkidén löper stor risk att utrotas om inte den olagliga handeln upphör. Orkidéer används i den asiatiska naturmedicinen, men den kan ersättas med andra ingredienser. Handeln är idag till stora delar outredd och mer medel till forskning och undersökningar krävs.

Förlåt!

Förlåt att vi inte har bloggat på länge!
Allting krånglade och vi kunde inte komma in på vårt konto!
FÖRLÅT!
Om vi inte bloggar på länge så vet ni nu i alla fall att det krånglar med kontot!

2011-05-23

Veckans katt

HONKATT


Afrodite

Afrodite är en mycket söt katthona som har haft ett tufft liv - hon fångades in i ett stall i Täby september 2010. Hon var då ganska mager pga mask och av att hon gav sex ungar di!

Man kan klappa Afrodite försiktigt. Hon fungerar mycket bra tillsammans med andra katter och i jourhemmet låg hon tillsammans med de andra katterna och sov.

Afrodite är en mycket lugn katt som andra katter - och speciellt kattungar - gärna tyr sig till. Hon beräknas vara född 2008.

Afrodite kan du träffa på katthemmet i Vaxholm.

Veckans djur fakta

Jaktfalk
Jaktfalken är världens största falk med sitt vingspann på upp till 135 cm. Honor väger mellan1 570 och 2 000 gram och hanar väger mellan 
1 075 och 1 300 gram. Den stora skillnaden mellan könen är vanlig hos rovfåglar som lever av fåglar.

Jaktfalken är helt beroende av karga miljöer
Arten är helt beroende av den arktiska miljön och lever inte längre söderut än 55 grader nordlig bredd (i Labrador, Kanada). Den lever på den arktiska tundran, i arktiska bergsområden och i lövskogsbältet strax nedanför tundran eller kalfjället. Den totala populationen i världen uppskattas till mellan 10 000 och 17 000 par.

Falkar bygger aldrig egna bon
Jaktfalken är beroende av risbon som andra fåglar byggt. De övertar oftast bon från korpar, men ibland också bon från fjällvråk och kungsörn. 
I Norrbotten börjar jaktfalken häcka i februari-mars. Hanen matar honan inför äggläggningen, som sker någon gång i månadsskiftet mars-april fram till slutet av april. Efter 35 dagars ruvning kläcks äggen. Runt midsommar är ungarna färdiga att ta sina första flygturer.

Jaktfalken minskar i antal
Jaktfalken är sällsynt i Sverige och är uppsatt på ArtDatabankens lista över hotade arter. Mycket tyder på att arten minskat i utbredning och antal sedan 1980-talet. I ett gränsområde mellan Sverige, Norge och Finland kan jaktfalken ha minskat med 78 % under de senaste 100 åren. 
I Sverige förekommer den bara i fjällregionen. 
Jaktfalken befinner sig i toppen av näringskedjan i fjällvärlden och lever till 80-90 % på ripor. Beroendet av ripa är störst under vintern när andra djur är svåra att finna. Resten av dieten består främst av smågnagare och vadarfåglar. 
Antalet jaktfalkar i Sverige uppskattas till  80-135 häckande par (Ullman 2008).
1993 släpptes småviltsjakten fri. Om för många ripor skjuts finns risk för att jaktfalkarna påverkas negativt och minskar i antal i takt med att mängden föda minskar.

Artisten J-Son stöttar regnskogskampanj!!

Idag startar den Grammisnominerade artisten J-Son en kampanj för att rädda regnskogen med musik. Han skänker alla intäkter från sin nya singel Destination Sky till Världsnaturfondens WWFs trädplanteringsprojekt på Borneo.

2011-05-21

''Jordens undergång''

Det går ett ryckte att jorden ska gå under lördagen den 21/5 (idag).
Ni som är oroliga, läs detta:

En amerikansk domedagsprofet hävdar att slutet är nära, enligt Harold Camping möter vi alla vår skapare på lördag. Men den dystra profetian kan nog tas med en nypa salt, 89-åringen har räknat fel förr..
När dagen var till ända konstaterade den 89-årige bibelkännaren och domedagsprofeten att han ''kanske räknat fel''.

Han sa att idag runt klockan 18.00 på kvällen kommer det att bli en enorm jordbävning.
-Hände det? NEJ
Det finns andra som säger att det kommer att hända runt klockan 00.00 på natten.

Läs detta:

Jorden går under 1993, hände det? NEJ
Jorden går under 2000, hände det?, NEJ
Jorden går under 2005, hände det?, NEJ
Så varför tro på 21:sta Maj 2011?

Fotograferat

Afrikas stora kattdjur...

Hur går det för Afrikas tre största kattdjur? Här följer en sammanfattning av det aktuella läget.

Lejon klarar sig bra endast i några nationalparker
Vad få känner till är att det idag endast finns ca 25 000 - 40 000 vilda lejon i Afrika. Av dessa lever ca hälften i 6 skyddade områden. Dessa stora nationalparker och reservat är Serengeti- Masai-Mara i norra Tanzania respektive södra Kenya, Tsavo i Kenya, Selousreservatet i södra Tanzania, Okavango i Botswana samt Kruger nationalpark i Sydafrika. För artens fortlevnad är det viktigt att dessa stora områden skyddas för alltid. På senare tid har stora resurser från bland annat WWF lagts på områden som Selous. Reservatet har en avgörande betydelse inte bara för lejon utan även för bland annat hotade vildhundar och elefanter. Selous stora ekosystem skapar även ett bättre klimat för människor i området och de viktiga floderna i ett relativt orört system är en viktig vattenresurs.

Geparder hotas
Geparder förekommer i låga tätheter. Som exempel kan nämnas att det i Serengeti som är ca 14 000 kvadratkilometer stort så finns det bara ca 275 geparder. Där finns gott om bytesdjur men även en hård konkurrens från lejon och fläckiga hyenor. Geparder behöver stora områden med rikligt med bytesdjur.


2011-05-20

Kris för gorillor och schimpanser!

Primater hotas 
Inom biologin räknar man att det finns fem storprimater, de så kallade människoaporna; gorilla, schimpans, bonobo, orangutang och människa. Yngsta arten, den ca 200 000 år gamla människan kan snart komma att bli ensam kvar.
Alla de andra befinner sig i akuta nödlägen, nästan alltid orsakad av människans framfart.
Samtliga storprimater utom människan är också knuta till tropiska skogar. Ett val som är olyckligt eftersom det är en naturtyp som är på snabb reträtt vilket visar sig i snabbt minskande antal individer av människoapor.

Smittsamma sjukdomar hotar gorilla och schimpans
Ny forskning visar dessutom att de redan hårt tillbakapressade arterna gorilla och schimpans i Afrikas regnskogar hotas av smittsamma sjukdomar. En ökad rörlighet av människor i skogarna underlättar spridning av fruktade sjukdomar som Ebolaviruset, vilket regelbundet drabbar oss lika väl som både schimpans och gorilla . Det visar på den nära släktskap som finns emellan oss och människoaporna.
I flera reservat i Västafrika har populationerna av båda arterna kraschat efter det att en epidemi dragit fram. Biologer har kartlagt sambanden mellan Ebola- utbrott hos människor och hur det sprider sig till människoaporna i skogarna runt omkring. Man har funnit att Ebola skördar så mycket som 95.8% av individerna av människoapor i en region i gränsområdet mellan Gabon och Kongo. Det skrämmande är ett spridningsmönster där döden sveper fram genom skogen med en hastighet som tycks följa virusets livscykel på 12 dagar.

Bergsgorilla är inte drabbad av Ebola
Det östliga utbredningsområdet av gorilla där vi har bergsgorilla med en populationsstorlek på 700 individer och Grauers gorilla som man uppskattar har kraschat från ca 18 000 djur till idag kanske så få som 3 000. Dessa individer har ännu inte drabbats av Ebola utan den snabba minskningen av Grauers gorilla beror på ”bushmeat” jakt. De stora primaterna hotas om Ebola med människan hjälp även kommer in i dessa arters utbredningsområde. Landskapet i östra Afrika utefter Albertine rift räknas till de mest tätbefolkade regionerna i Afrika.
Att 5000 gorillor dog av det fruktade viruset i Lossi reservatet inom loppet på ett drygt år är en tydlig signal om hur pass sårbara våra närmaste släktingar är.

Fotograferat

TOR