Stuff

2011-06-10

Tropiskt timmer

Timret – skogens gröna guld – är utan tvekan en av jordens viktigaste och mest nyttjade naturresurser. Vi använder timmer för en mängd olika trä- och pappersprodukter. Världens skogar skövlas i en rasande takt för att möta den globala efterfrågan på timmer. Avverkningen hotar stora värden, både ekonomiska, sociala och ekologiska.

Tropikskogarna hotas

Tropiskt trä används till golv, båtar, dörrar och möbler. Den svenska importen av tropiskt trä kan uppskattas till 27 000 ton årligen. Mycket av detta kommer från Indonesien och Brasilien. Forskare har uppskattat att den genomsnittliga tillväxten i tropisk regnskog är runt 15 ton per ha och år. Då motsvarar vår användning av tropiskt trä att vi svenskar "lånar" omkring 1 800 ha. Detta kan också uttryckas så att varje svensk "lånar" omkring två kvadratmeter mark för sin konsumtion av tropiskt trä.

Stora biologiska värden hotas vid tropikskogsskövling

Det tropiska timret kommer från områden som tidigare täcktes av orörd tropisk regnskog. Avverkningen där hotar stora värden, både ekonomiska, sociala och ekologiska. Tropikskogarnas framtid är en angelägenhet lika mycket för de människor som är direkt beroende av tropikskogens för sitt dagliga liv som för oss som bor långt bort men ändå är beroende av tropikskogarnas mångfald och ekologiska funktioner.
Snart så kommer vi att lägga upp en bild på ''fotavtrycken''.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar