Stuff

2011-06-04

Palmolja

Vad har margarin, glass, choklad, tvål och smink gemensamt? De är alla livsmedel som innehåller palmolja och som dagligen konsumeras av miljontals människor. Men till vilket pris? Sydostasiens regnskogar ödeläggs för att stora oljepalmsplantager ska kunna anläggas. Palmoljeindustrin skadar miljön och åsidosätter mänskliga rättigheter.

Palmolja är vanlig i många livsmedel
Palmolja finns i mycket av det vi använder varje dag. Förutom i margarin, glass, chips, kakor och choklad finns det också palmolja i smink, tvål, tvättmedel och mycket annat men ofta står det bara vegetabiliska oljor på förpackningarna.

Palmoljeprodukter blir djurfoder
Även kor, grisar och höns äter produkter från oljepalmen. En ansenlig kvantitet palmkärnexpeller (en restprodukt efter utvinning av palmkärnolja) från oljepalmsodlingarna i Sydostasien exporteras till Sverige. Palmoljan kommer från området som tidigare var tropisk regnskog. Skogar som anses vara världens artrikaste ekosystem.

Palmolja till Sverige
Den svenska importen av palmolja kan uppskattas till ca 44 000 ton årligen. Merparten av denna olja kommer från Malaysia och Indonesien. Med den genomsnittliga avkastningen i Malaysia motsvarar detta att vi svenskar "lånar" en total yta på omkring 10 200 ha. Detta kan också uttryckas så att varje svensk "lånar" 11 kvadratmeter mark för att tillfredsställa sin konsumtion av palmolja.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar