Stuff

2011-06-05

Soja

Soja Vi äter stora mängder kött i Europa. Våra kossor kräver allt mer kraftfoder för att bli större och ge mer mjölk. En stor del av kossornas diet består av soja från Brasilien. Där brer enorma sojaodlingar ut sig på bekostnad av tropiska skogar och savanner. Vad kan Du som konsument göra för att förändra situationen? 

Soja som foder
Den största mängden sojaprodukter som importeras till Sverige är råvara till foder för våra kor, grisar och höns. Den del som importeras i former som direkt blir mat för människor är bara ett par procent av den totala importen. Den svenska importen av soja som foderråvara är för närvarande runt 385 000 ton varje år. Detta motsvarar nästan en båtlast varje dag! Mycket av denna soja kommer från Brasilien. Med den genomsnittliga avkastningen i Brasilien motsvarar detta att vi svenskar "lånar" en total yta på omkring 200 000 ha eller annorlunda uttryckt bortåt 300 000 fotbollsplaner. Det kan också uttryckas så att varje svensk "lånar" 220 kvadratmeter mark för att tillfredsställa våra husdjurs foderbehov. Låter det mycket? Det är mycket.

Sydamerikas savanner hotas
Den expanderande sojaodlingen har stor och långsiktig inverkan på miljön i Brasilien. När jordbruket utvecklas i det inre av landet skapas nya jobb och inkomster men en av världens artrikaste savanner, Cerradon, försvinner när nya områden odlas upp. Med stora insatser av handelsgödsel och bekämpningsmedel ersätts savannernas växter och djur av monokulturer av sojabönor. När europeiska kor matas med soja producerar korna så mycket mjölk att vi inte kan konsumera allt själva. Överproduktionen dumpas på världsmarknaden och en del hamnar i Brasilien, där små mjölkbönder slås ut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar