Stuff

2011-06-13

Fisk

Vi delar upp det i 2 delar för att det är ganska mycket fakta. Nästa del får ni imorgon
Fiske är för många människor en källa till liv. Men med dagens moderna fiskemetoder håller havens naturrikedomar på att ta slut. Det är inte bara den svenska torsken som simmar i gapet på de jättelika trålarna – listan över havslevande djur som går samma öde till mötes kan göras lång.
Globalt sett sysselsätter fiskeindustrin sammanlagt 200 miljoner människor. Det finns omkring 30 miljoner fiskare och mer än 4 miljoner fiskebåtar ute till havs. Bland dem är ungefär 80 procent, så kallade hantverksfiskare som nästan alla bor i fattiga länder. Världens yrkesfiskare håvar tillsammans upp cirka 94 miljoner ton fisk varje år. Siffrorna speglar ett fiske som på många håll bokstavligt talat dammsuger haven på fisk och andra organismer. Fisket fyller visserligen en mycket viktig samhällsekonomisk funktion som vi inte kan bortse ifrån, men dagens kommersiella industrifiske är ohållbart i längden.

Skador på ekosystemen
Arter som minskar drastiskt är inte bara ett problem när det gäller människans efterfrågan på matfisk. När beståndet av en art minskar kraftigt innebär det dessutom ett stort potentiellt hot mot den ekologiska balansen i haven. Det finstämda samspelet mellan olika arter riskerar att rubbas när en art minskar (eller ökar) kraftigt.

Överfiske
Stora fiskefartyg utrustade med effektiva fångstmetoder, ofta subventionerade med generösa bidrag från t ex EU, jagar haven runt efter krympande fiskstim för att stå sig i konkurrensen på den globala marknaden. Fyra femtedelar av EUs kommersiellt viktiga fiskbestånd bedöms vara överfiskade. Enligt en studie som presenterats i Nature (Myers & Worm 2003) anses mer än 90 procent av alla stora rovfiskar i världen ha slagits ut av yrkesfisket. Fiskarter som minskat i Östersjön under de senaste årtiondena är bland annat ål och torsk, och på vissa håll även öring.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar