Stuff

2011-06-30

Veckans djur fakta

Allmänt 
Kroppslängden varier kraftigt mellan olika ormar. Arterna i familjen maskormar är bara 15 centimeter långa. Störst bland ormarna är Nätpyton som kan nå en kroppslängd på nära 10 meter. Även vad gäller tvärsnittet finns skillnader. Det kan vara runt, ovalt, nästan trekantigt eller ha formen av ett toastbröd.
Ormarnas mun är formad så att de kan sträcka ut tungan utan att behöva öppna hela munnen. Vissa ormar kan öppna munnen så mycket att de kan svälja ett helt vildsvin. Könsdimorfism förekommer hos ormar i sällsynta fall. Till exempel är honor av huggormen (Vipera berus) mer brun- eller rödaktiga än hanar och honornas mönstring är inte så tydlig.
Även kroppsfärgen varierar. Några icke-giftiga arter har under evolutionens gång skaffat liknande färg som giftiga arter för att skydda sig mot fiender.

Huden 

Ormarnas hud består av tre skikt: överhuden (epidermis), läderhuden (dermis) och underhuden (subcutis). Alla skikt har olika funktioner. Cellerna i överhuden innehåller keratin för att bilda ett tätt och flexibelt hornskikt i form av fjäll. Överhuden skyddar djuret mot skadlig inverkan från omvärlden. I läderhuden finns flera nervändor, bindvävnad, blodkärl och pigmentceller. I underhuden sparar ormen fett som energireserv.

Fjäll 

Skiss på indelning och räkning av fjäll/plåtar på huvudet
Ormar kan ha många olika fjälluppbyggnader. Vissa ormar har speciellt utvecklade fjäll för att klättra, simma, hålla kvar byten eller för att lättare kunna gräva. Ormens fjäll hjälper också till att identifiera vilken art ormen tillhör, genom plåtarnas antal och fjällens olika former och delningar.

Ryggfjäll 

Släta ryggfjäll: Små eller stora fjäll, har inga vassa kanter eller upphöjningar på fjällen.
Kantiga ryggfjäll: Fjäll som är spetsigare och har en kant i mitten på varje fjäll. De har också ett trekantigt mönster och det är efter det som man gett namnet.

Ben 

Ormar har bara tre sorters ben: ben i kraniet, ryggkotor och revben. De saknar bäcken, skuldergördel och bröstben. På grund av att käken och benen i gommen bara är sammanlänkade med band kan de öppna munnen väldigt mycket. Ryggkotornas antal är vanligtvis 200 (maximalt 435). Alla revben sitter med en led på ryggkotorna

Sorry

Sorry
Sorry, för att vi inte har bloggat på så länge men det är för att vi har sommar lov nu och två av oss är bortresta och den anndra åker omkring med ett tivoli hela sommaren och är bara hemma i bland.

Men nu ska vi försöka blogga lite mer igen men om vi inte bloggar så mycket så vet ni varför i allafal.


2011-06-13

Kris i Afrika

En råtta som kan bli en meter lång och finns i Afrika har dödat två barn och en gammal man.
Mamman  hittade barnet i sin lada död.
Råttan hade ätit barnets ansikte uppifrån och ner.
Med den gamla mannen så hade råttan ätit halva sidan av ansiktet.
Dom har fångat en råtta och det är den på bilden.


NATUR

Här kommer natur bilder




Costa Ricka

Costa Ricka ligger i Central-Amerika, och är känt för sin vackra natur. Costa Rica har sattsat allt på ekoturism, istället för att hugga ner skogen.
25 % av landets yta är på något sett skyddat!

Vi tycker att andra länder borde lära sig av Costa Rica!!!!!!!!!!!! 


      

Fisk

Vi delar upp det i 2 delar för att det är ganska mycket fakta. Nästa del får ni imorgon
Fiske är för många människor en källa till liv. Men med dagens moderna fiskemetoder håller havens naturrikedomar på att ta slut. Det är inte bara den svenska torsken som simmar i gapet på de jättelika trålarna – listan över havslevande djur som går samma öde till mötes kan göras lång.
Globalt sett sysselsätter fiskeindustrin sammanlagt 200 miljoner människor. Det finns omkring 30 miljoner fiskare och mer än 4 miljoner fiskebåtar ute till havs. Bland dem är ungefär 80 procent, så kallade hantverksfiskare som nästan alla bor i fattiga länder. Världens yrkesfiskare håvar tillsammans upp cirka 94 miljoner ton fisk varje år. Siffrorna speglar ett fiske som på många håll bokstavligt talat dammsuger haven på fisk och andra organismer. Fisket fyller visserligen en mycket viktig samhällsekonomisk funktion som vi inte kan bortse ifrån, men dagens kommersiella industrifiske är ohållbart i längden.

Skador på ekosystemen
Arter som minskar drastiskt är inte bara ett problem när det gäller människans efterfrågan på matfisk. När beståndet av en art minskar kraftigt innebär det dessutom ett stort potentiellt hot mot den ekologiska balansen i haven. Det finstämda samspelet mellan olika arter riskerar att rubbas när en art minskar (eller ökar) kraftigt.

Överfiske
Stora fiskefartyg utrustade med effektiva fångstmetoder, ofta subventionerade med generösa bidrag från t ex EU, jagar haven runt efter krympande fiskstim för att stå sig i konkurrensen på den globala marknaden. Fyra femtedelar av EUs kommersiellt viktiga fiskbestånd bedöms vara överfiskade. Enligt en studie som presenterats i Nature (Myers & Worm 2003) anses mer än 90 procent av alla stora rovfiskar i världen ha slagits ut av yrkesfisket. Fiskarter som minskat i Östersjön under de senaste årtiondena är bland annat ål och torsk, och på vissa håll även öring.

2011-06-10

Tropiskt timmer

Timret – skogens gröna guld – är utan tvekan en av jordens viktigaste och mest nyttjade naturresurser. Vi använder timmer för en mängd olika trä- och pappersprodukter. Världens skogar skövlas i en rasande takt för att möta den globala efterfrågan på timmer. Avverkningen hotar stora värden, både ekonomiska, sociala och ekologiska.

Tropikskogarna hotas

Tropiskt trä används till golv, båtar, dörrar och möbler. Den svenska importen av tropiskt trä kan uppskattas till 27 000 ton årligen. Mycket av detta kommer från Indonesien och Brasilien. Forskare har uppskattat att den genomsnittliga tillväxten i tropisk regnskog är runt 15 ton per ha och år. Då motsvarar vår användning av tropiskt trä att vi svenskar "lånar" omkring 1 800 ha. Detta kan också uttryckas så att varje svensk "lånar" omkring två kvadratmeter mark för sin konsumtion av tropiskt trä.

Stora biologiska värden hotas vid tropikskogsskövling

Det tropiska timret kommer från områden som tidigare täcktes av orörd tropisk regnskog. Avverkningen där hotar stora värden, både ekonomiska, sociala och ekologiska. Tropikskogarnas framtid är en angelägenhet lika mycket för de människor som är direkt beroende av tropikskogens för sitt dagliga liv som för oss som bor långt bort men ändå är beroende av tropikskogarnas mångfald och ekologiska funktioner.
Snart så kommer vi att lägga upp en bild på ''fotavtrycken''.

2011-06-09

Veckans katt

Elis 


Elis nuvarande matte skriver: Underbara Elis söker nytt hem! Elis kom till oss hösten -09 efter att ha hittats mitt i stan. Meningen var att hon skulle vara hos oss som jourkatt, men hon var så mysig att vi inte kunde lämna henne ifrån oss.

Nu har vi fått barn och kan inte ge henne den uppmärksamhet hon behöver. Elis är fortfarande en busig ungkisse som vill ha massor av lek och bus - och varken vi eller hennes kattkompis kan ge henne det.
Hon är otroligt nyfiken och gosig och går jättebra ihop med barn och andra katter. Hos oss har hon bott som innekatt med tillgång till innätad balkong, men hon skulle nog även gilla att få gå ut i sele.
Vill du ha en social katt som älskar att gosa och busa, är hon katten för dig! Elis är troligtvis född i maj-09 och är kastrerad, vaccinerad och chipmärkt.
Elis omplaceras i Föreningen Djurhjälpens regi.

Elis kan du träffa på katthemmet i Vaxholm.
Fadder: Monica Paulsson
Är du intresserad? Skicka en : Intresseanmälan

2011-06-08

Veckans djur fakta

Sötvattenkräftor


I Sverige finns det två arter sötvattenkräftor – den inhemska flodkräftan, Astacus astacus, och den inplanterade signalkräftan, Pacifastacus leniusculus.

Allätare
Både flodkräftan och signalkräftan är i det närmaste allätare och lever på grunt vatten där de gräver djupa hålor bland rötter och stenar. De kan bli upp till 20 cm långa och lever i 5 -20 år. Utseendemässigt är de mycket lika varandra men skiljer sig åt bland annat genom signalkräftans ljusa fläckar i ”tumgreppet” och en rad med små taggar mellan huvud och ryggsköld. Flodkräftan finns i södra Sverige och längs Norrlandskusten ända upp till finska gränsen. Signalkräftan finns främst söder om Dalälven och endast på ett fåtal platser längre norr. Så kan du se skillnad på flod - och signalkräftan

Nyckelarter i vattendrag och sjöar
Sötvattenkräftor räknas till nyckelarter i vattendrag och sjöar vilket innebär att de fyller en viktig funktion för andra arters överlevnads. Många rovdjur, till exempel mink, abborre och ål, äter kräftor. Kräftorna håller också vegetationen nere genom att en stor del av deras kost består av undervattensväxter. I sjöar där kräftan minskat eller helt försvunnit har man kunnat se att växtligheten brett ut sig.

Flodkräftan – en hotad art
Antalet flodkräftor i Sverige har minskat stadigt till följd av kräftpest och försurning i våra sjöar. Kräftpest kom till Sverige via Finland i början av 1900-talet och slog ut stora delar av bestånden av flodkräfta. Under 1960-talet planterades nordamerikansk signalkräfta ut för att bättra på bestånden. Det visade sig snart att signalkräftan var motståndskraftig mot kräftpesten och den blev snabbt en smittspridare som förvärrade problemen. Jämfört med början av 1900-talet beräknas beståndet av flodkräfta vara nere under 5 procent.

Var försiktig när du köper kräftor!
Flodkräftan är akut hotad och det är därför mycket viktigt att informera sig om att flodkräftan du tänkt köpa kommer från vatten som vårdar flodkräftans bestånd på ett bra sätt och säkrar tillväxt. Idag finns inget licensierat yrkesfiske på flodkräfta, men däremot ett omfattande fritidsfiske. Att priset för flodkräftan är mycket högre än för signalkräftan är positivt, eftersom det skapar en drivkraft att bevara arten och skydda friska vatten mot utsättningar av signalkräfta.
När det gäller signalkräftan så är det mycket viktigt att stoppa illegala utsättningarna genom att efterfrågan till oseriösa odlare upphör. Idag sker yrkesfiske av signalkräfta i Vättern och Hjälmaren där flodkräftan slogs ut redan 1969. Köper du signalkräftor från andra vatten så försäkra dig om att Fiskeriverkets regler följs och att man inte sprider kräftpest till friska vatten. Det är av stor vikt att människor förstår värdet av att bevara flodkräftan och dess ekosystem för framtiden och den biologiska mångfalden i våra vatten.

Vanligast på den svenska marknaden är den turkiska smalklokräftan och odlad kinesisk kräfta, eller röd sumpkräfta som den egentligen heter. Odling orsakar näringsläckage och spridning av sjukdomar till vilda bestånd och dessa kräftor får därför gult ljus – var försiktig!

Glömda inlägg!

Hejsan alla läsare,
som ni kanske tänkt på så har vi glömt att lägga ut ''Veckans djur fakta'', ''Veckans katt'' och ''Våra ekologiska fotavtryck!
Idag kommer vi lägga ut Veckans djur fakta. Imorgon ''Veckans katt'', på fredag ''Våra ekologiska fotavtryck del 4 och på lördag kommer vi lägga ut ''Våra ekologiska fotavtryck del 5 (den sista delen)''.

2011-06-06

Bomull

Är du en av dem som alltid trott att bomull är ett miljövänligt textilmaterial? Det kunde inte vara mer fel. Bomullen i våra kläder produceras på stora odlingar som hotar miljön och jordens sötvattensförsörjning. Det går åt 25 000 liter vatten för att odla den bomull som behövs till en T-shirt!

Bomullsplantan, Gossypium sp., tillhör växtfamiljen Malva och växer i tropiska och subtropiska områden. Av släktets drygt 20 arter är det i huvudsak fyra som odlas i kommersiellt syfte. Plantan har röda, gula eller lilafärgade blommor som ofta är självpollinerande och endast i sällsynta fall pollineras av besökande insekter. Det tar ca sex månader för bomullen att mogna och under den tiden växer det ut hår runt fröet. Det är själva håren som är bomullen. Tidigare skördades bomull av hög kvalitet för hand. Skördemaskinerna försämrar ofta kvalitén eftersom de inte gör någon selektiv urskiljning av mogna bomullsfibrer och även bladen kan följa med. I dag skördas den mesta bomullen maskinellt vilket många gånger kräver avlövningsmedel för att undvika bladrester.

Bomullsviveln — bomullsodlarens största mardröm
Bomullsviveln (Anthonomus grandis) är en snabelbeprydd liten skalbagge som mäter ca 6 mm. Den anses vara en av de absolut värsta skadeinsekterna på bomull. Vid könsmogen ålder lägger viveln sina ägg i bomullen på bomullsplantan. Så snart larverna kläckts börjar de äta av bomullen.
Bomullsviveln sägs bland annat ha bidragit till den stora depressionen bland bönderna i den amerikanska Södern på 1920-talet, då många skördar totalförstördes av skadeinsekterna. Efter Andra Världskriget tog man fram nya, effektivare bekämpningsmedel mot bomullsviveln, och kunde börja odla bomull storskaligt igen. Detta fick dock ett högt ekonomiskt och miljömässigt pris. Med hjälp av moderna tekniker och bekämpningsmedel har man på vissa platser idag lyckats kontrollera och minimera skadeverkningarna från bomullsviveln, medan man på andra platser fortfarande har stora problem med skadeinsekten.

2011-06-05

Soja

Soja Vi äter stora mängder kött i Europa. Våra kossor kräver allt mer kraftfoder för att bli större och ge mer mjölk. En stor del av kossornas diet består av soja från Brasilien. Där brer enorma sojaodlingar ut sig på bekostnad av tropiska skogar och savanner. Vad kan Du som konsument göra för att förändra situationen? 

Soja som foder
Den största mängden sojaprodukter som importeras till Sverige är råvara till foder för våra kor, grisar och höns. Den del som importeras i former som direkt blir mat för människor är bara ett par procent av den totala importen. Den svenska importen av soja som foderråvara är för närvarande runt 385 000 ton varje år. Detta motsvarar nästan en båtlast varje dag! Mycket av denna soja kommer från Brasilien. Med den genomsnittliga avkastningen i Brasilien motsvarar detta att vi svenskar "lånar" en total yta på omkring 200 000 ha eller annorlunda uttryckt bortåt 300 000 fotbollsplaner. Det kan också uttryckas så att varje svensk "lånar" 220 kvadratmeter mark för att tillfredsställa våra husdjurs foderbehov. Låter det mycket? Det är mycket.

Sydamerikas savanner hotas
Den expanderande sojaodlingen har stor och långsiktig inverkan på miljön i Brasilien. När jordbruket utvecklas i det inre av landet skapas nya jobb och inkomster men en av världens artrikaste savanner, Cerradon, försvinner när nya områden odlas upp. Med stora insatser av handelsgödsel och bekämpningsmedel ersätts savannernas växter och djur av monokulturer av sojabönor. När europeiska kor matas med soja producerar korna så mycket mjölk att vi inte kan konsumera allt själva. Överproduktionen dumpas på världsmarknaden och en del hamnar i Brasilien, där små mjölkbönder slås ut.

2011-06-04

Palmolja

Vad har margarin, glass, choklad, tvål och smink gemensamt? De är alla livsmedel som innehåller palmolja och som dagligen konsumeras av miljontals människor. Men till vilket pris? Sydostasiens regnskogar ödeläggs för att stora oljepalmsplantager ska kunna anläggas. Palmoljeindustrin skadar miljön och åsidosätter mänskliga rättigheter.

Palmolja är vanlig i många livsmedel
Palmolja finns i mycket av det vi använder varje dag. Förutom i margarin, glass, chips, kakor och choklad finns det också palmolja i smink, tvål, tvättmedel och mycket annat men ofta står det bara vegetabiliska oljor på förpackningarna.

Palmoljeprodukter blir djurfoder
Även kor, grisar och höns äter produkter från oljepalmen. En ansenlig kvantitet palmkärnexpeller (en restprodukt efter utvinning av palmkärnolja) från oljepalmsodlingarna i Sydostasien exporteras till Sverige. Palmoljan kommer från området som tidigare var tropisk regnskog. Skogar som anses vara världens artrikaste ekosystem.

Palmolja till Sverige
Den svenska importen av palmolja kan uppskattas till ca 44 000 ton årligen. Merparten av denna olja kommer från Malaysia och Indonesien. Med den genomsnittliga avkastningen i Malaysia motsvarar detta att vi svenskar "lånar" en total yta på omkring 10 200 ha. Detta kan också uttryckas så att varje svensk "lånar" 11 kvadratmeter mark för att tillfredsställa sin konsumtion av palmolja.

2011-06-03

Ekologiska fotavtryck - Var i världen syns dina avtryck?

Nedan ser du exempel på några vanliga handelsvaror – palmolja, soja, bomull, tropiskt timmer och fisk – som vi konsumerar nästan dagligen. Klicka på en i taget och se var i världen dina ekologiska fotavtryck hamnar.
Vilka är dina ekologiska fotavtryck?
Visste du att ditt köp av köttbullar här hemma i Sverige kan sätta avtryck på Brasiliens savanner och i dess regnskogar. Eller att jeansen du har på dig är gjorda av bomull som kräver enorma vattenmängder då den odlas?



Här hamnar dina avtryck!
Se var och hur vi gör avtryck på jorden vid konsumtion av olika produkter.

!!
Varje dag - i 5 dagar
kommer vi lägga upp inlägg om olika saker som visar fotavtryck!
Dag 1: Palmolja
Dag 2: Soja
Dag 3: Bomull
Dag 4: Tropiska timmer
Dag 5: Fisk

Den utrotningshotade FJÄLLGÅSEN

Fjällgåsen är den minste gåsen i Sverige. Fram till 1950-talet var den allmänt häckande i Lapplandsfjällen. Därefter minskade den starkt i förekomst och år 1980 beräknades det finnas mellan 160 och 260 fjällgäss i Norge, Sverige och Finland. Den svenska stammen bestod av uppskattningsvis ett tiotal par. Även globalt är arten hotad, det är en av de mest hotade fågelarterna i världen. Orsakerna till minskningen är som vanligt många, men mycket tyder på att både lagligt och olagligt inom övervintringsområdena och längst flyttningsvägen har också haft en negativ påverkan.